Prodeje mini notebooků se prý do roku 2013 zdvojnásobí

26. 7. 2010 05:20    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Miroslav Hoffmann

Podle agentury ABI Research dosáhne prodej mini notebooků v roce 2010 čísla 60 milionů, již v roce 2013 by měl ale být počet prodaných zařízení dvojnásobný.

Prodeje mini notebooků se prý do roku 2013 zdvojnásobí

Prognóza bere v úvahu stále se zvyšující prodeje od roku 2008, kdy tento tržní segment založil Asus se svým Eee PC. Rok 2013 by měl být vrcholem prodeje, ABI Research uvádí, že od roku 2014 či 2015 začne docházet k mírnému poklesu zájmu o tato zařízení.

Vzhledem k tomu, že mini notebooky stále 'dospívají' a s původním Eee by dnes díru do světa asi už nikdo neudělal, mění se také tržní podíly jednotlivých výrobců. Na počátku dominoval samozřejmě Asus, který ale záhy předal své vedení Aceru. Situace je dnes taková, že šestice největších výrobců ovládá téměř 80% trhu s mininotebooky. Kromě Aceru a Asusu jsou to Lenovo, HP a Dell, kteří v minulém roce své tržní podíly zvýšily, poslední z velké šestky, Samsung, naopak několik procent trhu ztratil.

Na trhu se však stále snaží prosadit mnoho menších firem, některé z nich berou mini notebooky jako vstupenku na trh z počítači. Příkladem může být Gigabyte, kterému se však vstup příliš nepovedl a díky tržnímu podílu 0,1% byl nucen významně přehodnotit svou strategii. Studie také uvádí, že světová finanční krize se nevyhnula ani projektu OLPC, což je další věc, která zvyšuje podíly největších výrobců.

Významnou složkou prodeje mini notebooků zůstává oblast vzdělávání, stoupá ale především zájem mezi běžnými zákazníky a důvod je jednoznačný - spousta z nich dá přednost ceně před celkovým výkonem.

Zdroj: digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse