Android 2.2 není určen pro tablety

12. 9. 2010 00:49    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Miroslav Hoffmann

S tímto oznámením přišel samotný Google a potvrdil tak doměnky o své představě rozdělení trhu mezi Android a Chrome OS

Android 2.2 není určen pro tablety

Zmínku o záměrech internetového hegemona jsme přinesli již téměř před měsícem. Google nyní uvedl, že pro tablety (zejména ty s úhlopříčkou 10'' a vyšší) je Chrome OS mnohem vhodnější než Android. Přestože (nebo právě proto?) se již na trhu vyskytují tablety s Androidem 2.2, Google 'pohrozil', že by těmto zařízením mohl znepřístupnit Android Market (čímž by je de facto pohřbil).

Ředitel mobilních produktů Googlu Hugo Barra doslova řekl, že na berlínské IFA byla sice k vidění řada produktů na kterých běžel Android, ale způsob, jakým Market funguje, znemožní přístup zařízením, která neumožňují, aby na nich aplikace fungovaly korektně (zejména kvůli rozlišení?).

Některé potenciální uživatele to může od nákupu Android tabletu odradit, funkčnost Marketu se totiž bude u jednotlivých modelů lišit. Asi aby to bylo stylové, bude muset zájemce trochu zagooglit, aby viděl, jak si vyhlídnutý tablet stojí.

Celé to však dává smysl - Google se snaží zabránit tomu, aby na tabletech aplikace fungovaly sice všechny, ale třeba nekorektně, nebo se špatným uživatelským rozhraním či 'amatérským' vzhledem. Znalejší uživatele to asi zamrzí, docela živě si ale dokážu představit situaci, kdy se k sobě postaví majitel iPadu a některého z androidích tabletů, přičemž ten druhý se při srovnání bude divit, proč mu něco nefunguje, nebo proč ty aplikace vypadají 'tak hrozně'. Je jasné, že Android by toto poškodilo.

Uvažovaným řešením je oddělená sekce Marketu speciálně pro tablety, podobně jako ji má iPad na App Store. Přes 'výhružky' je ale nepravděpodobné, že by Google zařízením, jako je třeba nový Samsung Galaxy Tab přístupu do Marketu opravdu zabránil, spíše se jen snaží výrobce tabletů popostrčit (podle Googlu) správným směrem, směrem Chrome OS. Alespoň tedy do doby, než bude na Android Marketu zřízena speciální tabletová sekce.

Zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse