Přístroje s Androidem napadá další trojský kůň

14. 9. 2010 00:44    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

I když viry a trojské koně pro mobilní telefony zdaleka nejsou tak rozšířené jako na osobních počítačích, několik příkladů, že se mohou vyskytnout i zde, jsme již mohli zažít.

Přístroje s Androidem napadá další trojský kůň

Toto téma je opět aktuální, protože se mezi uživateli přístrojů s operačním systémem Android začal šířit další z nich.

Podle tiskové zprávy společnosti Kaspersky Lab se nový trojský kůň vydává za multimediální přehrávač, který si mohou stáhnout návštěvníci ruskojazyčných stránek s obsahem pro dospělé. Jedná se o pouhých 16 kB velký instalační soubor, který po provedení instalace začne odesílat SMS zprávy zpoplatněné speciálním tarifem ve prospěch účtu autora škodlivého kódu. Kód trojského koně je velmi podobný kódu viru, se kterým se mohli uživatelé Androidu setkat již před několika měsíci, je proto pravděpodobné, že za ním stojí stejný člověk nebo skupina.

Stále aktuálnější se tak stává téma antivirové ochrany pro mobilní operační systémy. O tom, že si této problematiky jsou dobře vědomi i samotní výrobci tohoto softwaru svědčí i to, že k dispozici je již několik takových řešení. Příkladem mohou být programy ESET Mobile Security, F-Secure Mobile Security, Kaspersky Mobile Security a Trend Micro Mobile Security dostupné pro celou řadu mobilních systémů včetně Windows Mobile, Symbianu i Androidu.

Zdroj: www.dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse