Unikly specifikace PCI Express 3.0

20. 11. 2010 00:52    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Několikrát posunutého zveřejnění finálních specifikacích jsme se nakonec dočkali, na první produkty se můžeme těšit v příštím roce

Unikly specifikace PCI Express 3.0

Organizace PCI-SIG stojící za standardem PCI Express vypustila první základní specifikace standardu PCI Express verze 3.0. Tento standard měl být původně vypuštěn již v roce 2009, v srpnu tohoto roku však bylo jeho vypuštění odloženo až na rok 2010, které se však také ukázalo jako nereálné. To vše mělo být prý způsobeno prací na zpětné kompatibilitě se standardy PCI Express verzí 1 a 2.

Skutečnost je nakonec taková, že se k výrobcům, vývojářům, programátorům a dalším zúčastněným subjektům finální specifikace včetně dalších souvisejících informací dostaly až 10. listopadu letošního roku. Tyto informace jsou umístěny na webových stránkách sdružení, běžný smrtelník se k nim však nemá šanci dostat.

Nyní něco k zatím známým informacím o samotném PCI Express 3.0. Komunikace bude probíhat frekvencí 8 GHz a kódovací systém byl povýšen z 8/10bitového na 128/130bitový. Díky tomu by mělo být možné zvládnout až 8 bilionů přenosů za sekundu.

Základní desky a řadiče s podporou PCI Express 3.0 by se měly dostat mezi běžné uživatele během příštího roku.

Zdroj: www.reghardware.com, obrázek pochází ze serveru maximumpc.com

Krátké zprávy

Diskuse