HP oslavilo 20 let na našem trhu

3. 5. 2011 03:31    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Šonka

Společnost HP oslavila 2. 5. 2011 kulatých 20 let samostatného působení na československém / českém trhu.

HP oslavilo 20 let na našem trhu

V letošním roce navíc HP dopsalo poslední kapitolu již dvacetileté „historické kroniky.“ Na československém trhu sice HP působilo již od roku 1967, ale místní obchodní pobočka byla v té době řízena až do roku 1991 z Vídně.
Růst HP na tuzemském trhu nejlépe dokládá pozice na trhu a počet zaměstnanců – zatímco ke konci prvního roku své existence na našem trhu (1991) tvořilo zaměstnanecký tým pražské pobočky HP 32 zaměstnanců, z nichž čtyři působí v HP dodnes (Miloš Keller, Jan Průcha, Konstantin Selucký a Jaroslav Vrtiška), ke konci března letošního roku patřilo do interního HP týmu 1 249 zaměstnanců.

Informační technologie jsou od svého vzniku jedním z nejdynamičtějších oborů a po celou dobu své existence je charakterizuje dynamický vývoj, jehož důsledkem je logicky i rychlé zastarávání komponent. Pamětníci si možná vzpomenou, jaká zařízení dominovala trhu před dvaceti lety – jedním z nejprodávanějších přístrojů byl například vyobrazený laptop HP Vectra LS/12 vybavený procesorem Intel 80L286 s frekvencí 12 MHz a 1 MB RAM rozšiřitelným na 2 MB. Současný špičkový notebook HP EliteBook 8760w obsahuje procesor Intel Core i7-2920XM s frekvencí 2,50 GHz a čtyřmi jádry, a 32 GB RAM.

I přes nárůst výkonu ovšem může současný zákazník nakoupit špičkové moderní technologie mnohem levněji, než před dvaceti lety. Zatímco HP Vectra LS/12 se v roce 1991 prodával za 4 999 dolarů, což v tehdejší době znamenalo, že při průměrné mzdě 3 775 Kčs a kurzu přibližně 30 Kčs za americký dolar musel zákazník na laptop šetřit téměř čtyřicet měsíců, na současný špičkový model HP EliteBook 8760w v ceně okolo 120 000 Kč dokáže zákazník z průměrného platu okolo 24 000 Kč teoreticky našetřit již za pět měsíců – tedy osmkrát rychleji, než před dvaceti lety.

Zaměstnanci, kteří stáli u zrodu HP v roce 1991, se shodují, že v devadesátých letech bylo na běžné pracovní úkony více času, lidé nebyli neustále online, pro zapisování poznámek se používal takřka výhradně papír. První „mobilní“ telefony se v roce 1991 teprve začínaly prodávat a do firem masivněji pronikaly až v dalších letech.
„Mobilní telefony jsme v roce 1991 ještě neměli, e-mail se používal velmi málo, pouze interně v HP a jen ve znakové formě,“ vzpomíná Konstantin Selucký, HP BCS Product Manager. „Konkurence na trhu nebyla zdaleka tak vysoká, technika tak pokročilá a lidé měli mnohem méně zkušeností.“

Podle Jaroslava Vrtišky, HP TS Technology Consulting Country Managera, se během dvaceti let radikálně změnil přístup zaměstnanců k práci: „Při našem vstupu do HP převládala téměř rodinná atmosféra a takřka neomezené možnosti při budování nové firmy. Současné podmínky vyžadují profesionální vztahy i práci hodnocenou striktně dle stanovených metrik. To je ovšem logickým důsledkem současného dynamického prostředí a tvrdé konkurence, nejde to jinak.“

zdroj: tisková zpráva

Krátké zprávy

Diskuse