Porovnání spotřeby úsporných procesorů AMD C50 a Intel Atom N550

7. 2. 2011 00:19    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Jak si vede nová úsporná platforma od AMD v porovnání se zaběhlým řešením v podobě procesoru Intel Atom?

Porovnání spotřeby úsporných procesorů AMD C50 a Intel Atom N550

AMD se snaží Intelu konkurovat, jak jen může. Aktuálně se jedná o snahu přijít s co nejúspornějším řešením, které by konkurovalo procesorům Intel Atom. Poslední odpovědí jsou čipy AMD C-30 s jedním jádrem o frekvenci 1,2 GHz a AMD C-50 se dvěma jádry na frekvenci 1 GHz. Zabodovat by mohl zejména druhý jmenovaný, který se může pochlubit TDP na úrovni 9 W, avšak v této hodnotě je již započítána i relativně výkonná integrovaná grafika. Ta si dokáže poradit s HD videem v rozlišení 1080p, akcelerací 3D grafiky i podporou DirectX 11. Grafický výkon přijde vhod nejen při hraní her, ale také třeba při potřebě připojit externí monitor.

Jak je na tom ale nový procesor se spotřebou v praxi? Podle prvních zkušeností získaných z porovnání Toshiby NB550D s AMD C50 a Aceru Aspire One Happy s procesorem Intel Atom N550 je spotřeba v klidovém stavu podobná, v zátěži je ale o něco úspornější řešení od Intelu, ačkoli nenabídne takový (grafický) výkon.

Celkově se ale jedná od AMD o pěkný počin, který je však výkonově i spotřebou zhruba srovnatelný se zařízeními kombinujícími procesor Intel Atom a čipovou sadu NVIDIA Ion.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse