AVG před viry varuje i uživatele chytrých telefonů

16. 2. 2011 02:24    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Největším nebezpečím je zejména nedostatečné povědomí uživatelů chytrých telefonů o důležitých bezpečnostních hrozbách

AVG před viry varuje i uživatele chytrých telefonů

Průzkum společností AVG Technologie a Penom Institute odhalil, že více než třetina uživatelů chytrých telefonů si není vědoma hrozeb, které jsou spojeny zejména s užíváním telefonů pro finanční transakce a ukládání osobních údajů.

Průzkum proběhl mezi téměř osmi sty americkými uživateli telefonů s operačními systémy iPhone, BlackBerry a Android. 13% z nich uvedlo, že jejich smartphony měly bez jejich vědomí aktivní lokalizační funkce, které umožnily sledování jejich aktuální polohy. 6% respondentů uvedlo, že mobilní aplikace předávaly důvěrné informace o platbě kreditní kartou bez vědomí či souhlasu uživatele. 8% uživatelů chytrých telefonů potvrdilo, že jejich telefon byl infikován virem zvaným diallerware, který umožňoval dálkově přimět uživatele telefonu bez jeho vědomí využívat nadstandardních služeb či telefonních čísel vedoucích k nečekaně vysokým měsíčním poplatkům.

I na tomto zlomku uživatelů je vidět, že riziko zneužití chytrého telefonu je relativně vysoké a antivirové společnosti si toho jsou vědomy. K dispozici je již nyní proto několik různých antivirových řešení pro chytré mobilní telefony. AntivirusFree pro Android od společnosti AVG si např. stáhlo již sedm milionů uživatelů a každým dnem přibývají další. Mobilní antiviry umožní např. skenovat, identifikovat a odstraňovat viry, kontrolovat aplikace kvůli malware ještě před stažením z internetových obchodů, sledovat obsah webových stránek, elektronické pošty a textových zpráv před stažením dat nebo obsahu.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti AVG Technologies

Krátké zprávy

Diskuse