Nové rozhraní Intel Thunderbolt (Light Peak) oficiálně nastupuje

25. 2. 2011 04:46    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Nová technologie Thunderbolt s rychlostí připojení až 10 Gbps umožní propojovat nejrůznější periferie a jako první s ní přijdou notebooky Apple MacBook Pro. Výhodou je kompatibilita s řadou dnešních zařízení.

Nové rozhraní Intel Thunderbolt (Light Peak) oficiálně nastupuje

Intel Thunderbolt je technologie s širokým rozsahem nabízených využití. Kromě přenosu běžných dat je totiž připravena i na přenos obrazu v HD rozlišení a zvuku. A to vše prostřednictvím jednoho jediného kabelu. Toho mohlo být dosaženo díky tomu, že Intel zkombinoval hned dva protokoly – PCI Express pro přenos dat a DisplayPort pro přenos obrazu a zvuku (až 8 audio kanálů současně).

Technologie Thunderbolt stojí na řadiči společnosti Intel a používá malý konektor, jenž je vhodný pro mobilní zařízení. Velmi podstatné je, že technologie Thunderbolt je kompatibilní se stávajícími displeji a adaptéry DisplayPort. Všechna zařízení postavená na technologii Thunderbolt mají stejný konektor, takže uživatel může jednoduše propojovat zařízení jedno po druhém. Přímo se nabízí např. využití při tvorbě multimediálního obsahu.

K využívání technologie Thunderbolt se již přihlásila celá řada společností, mimo jiné Aja, Apogee, Avid, Blackmagic, LaCie, Promise a Western Digital. Intel spolupracuje na vývoji produktů využívajících tuto technologii i s dalšími výrobci počítačů, displejů, úložných zařízení, audio/video zařízení, kamer a dokovacích stanic.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Intel

Krátké zprávy

Diskuse