Intel představil revoluční trojrozměrné tranzistory

6. 5. 2011 03:32    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Nové tranzistory s 3d strukturou pro 22nm čipy nabízejí nevídanou kombinaci úspory elektrické energie a zvýšeného výkonu

Intel představil revoluční trojrozměrné tranzistory

Společnost Intel dnes představila významný průlom ve vývoji tranzistoru. Revoluční 3D tranzistory nazývané Tri-Gate se do masové výroby dostanou ve 22nm čipu, jenž je zatím kódově označován Ivy Bridge (první procesory by se na trh měly dostat koncem roku). Tranzistory Tri-Gate představují zásadní odklon od dvojrozměrných, plochých tranzistorů, které poháněly nejen všechny počítače, mobilní telefony a přístroje spotřební elektroniky, ale také elektroniku v automobilech, kosmických lodích, domácích spotřebičích, lékařských zařízeních a tisícovkách dalších zařízení, která každodenně používáme již po desetiletí.

Díky trojrozměrným tranzistorům Tri-Gate mohou procesory fungovat při nižším napětí s nižším únikem energie, takže oproti předchozím procesorům nabízejí bezkonkurenční kombinaci energetické účinnosti a výkonu. To poskytuje zvláštní flexibilitu konstruktérům čipů, kteří si mohou vybírat tranzistory určené pro nízkou spotřebu anebo naopak vysoký výkon – vše podle typu aplikace. Trojrozměrné 22nm 3D tranzistory nabízejí oproti plochým tranzistorům Intel 32nm nárůst výkonu o 37 procent při nízkém napětí. Díky této úspoře jsou tranzistory ideální pro použití v malých úsporných kapesních zařízeních. Nové tranzistory spotřebují méně než polovinu energie potřebné pro staré tranzistory na 32nm čipech. S novou technologií se počítá i při dalším vývoji procesorů Atom.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Intel

Krátké zprávy

Diskuse