VIA uvádí úsporný čtyřjádrový x86 procesor

13. 5. 2011 00:26    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Jedná se o první procesor svého druhu, který tento výrobce uvede na trh

VIA uvádí úsporný čtyřjádrový x86 procesor

Společnost VIA je známá zejména díky svým velmi úsporným procesorům založeným na technologii ARM, uvedení čtyřjádrového x86 procesoru proto může být pro mnoho lidí překvapením.

Nový procesor nazvaný VIA QuadCore poběží na frekvenci 1,2 GHz a jeho TDP bude činit 27,5 W. V porovnání s běžnou produkcí společnosti, která měla konkurovat zejména procesorům Intel Atom, je to obrovský rozdíl, na čtyřjádrový procesor to je ale příznivá hodnota. Mezi další parametry tohoto 64bitového čipu patří 4 MB L2 cache, sběrnice s taktem 1333 MHz, podpora hardwarové virtualizace i AES šifrování.

Výhodou procesoru je kompatibilita s paticí používanou u stávajících čipů VIA Eden, VIA C7, VIA Nano E-Series a VIA Eden X2. Výrobci hardwaru by proto neměly mít problémy s osazením procesoru ani do stávajících produktů, jejichž návrhy budou vyžadovat pouze minimum změn.

Procesor by se měl do koncových produktů dostat během třetího čtvrtletí roku 2011. Spíš než u mini notebooků se s tímto procesorem budeme setkávat u klasických notebooků či u úsporných desktopových sestav.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse