Co prozradil výzkum ''mobilní etiky'' společnosti Intel?

1. 7. 2011 02:57    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Ve zkratce lze říci, že mravy se pod vlivem technologií postupně mění. Klasické společenské prohřešky však stále tolerujeme hůře, než ty 'mobilní'

Co prozradil výzkum ''mobilní etiky'' společnosti Intel?

Respondenti z šestnácti zemí se všeobecně shodli, že nejhorším prohřeškem proti slušnému chování při zacházení s mobilními technologiemi je psaní SMS při řízení auta, hlasité telefonování na veřejnosti a příliš hlasité vyzváněcí tóny.

Češi se v některých ohledech odlišují, takže co zjistil průzkum o nich? Např. že: chatování u večeře nám nevadí, tolerujeme kuřáky a mnohem větším hříchem je pro nás dloubání se v nose než přehlížení druhého člověka, když si hrajeme s počítačem. Bezmála tři čtvrtiny Čechů se ztotožňují s tvrzením, že pro používání technologických zařízení na veřejnosti by měla platit pevně daná pravidla chování, což je staví na třetí místo ze sledovaných zemí. Na druhou stranu Čechy mnohem více než jiné národy iritují tradiční zlozvyky – dloubání se v nose či okusování nehtů je pro většinu z nás mnohem horší prohřešek, než když ignorujeme druhého, protože si právě hrajeme s mobilním zařízením. To považuje za přestupek proti slušnému chování pouhých 8 % dotazovaných Čechů, což je nejméně ze všech. Celkový průměr činí 16 %. Češi (18 %) jsou po Rumunech (15 %) a Turcích (16 %) také nejtolerantnější k lidem, kteří kouří ve společnosti nekuřáků. To nejvíce vadí Švédům (40 %). Kdybychom si měli vybrat mezi týdnem bez mobilního zařízení a zřeknutím se nějaké vymoženosti, nejsnadněji bychom si utrhli od úst čokoládu a sladkosti (67 %) a nejobtížněji bychom se loučili se sprchou, partnerem/partnerkou či dovolenou (v tomto pořadí).

Průzkumu, který vypracovala agentura Redshift Research, se zúčastnilo více než 12 000 respondentů z 16ti zemí světa.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Intel

Krátké zprávy

Diskuse