Asus Eee PC s Linuxem přichází na evropský trh

16. 7. 2011 00:56    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vít Holubovský

Společnost ASUSTeK se vrací ke kořenům mini notebooků a v jejích nových modelech najdete předinstalovaný operační systém Linux

Asus Eee PC s Linuxem přichází na evropský trh

Konkrétně se má jednat o distribuci Ubuntu ve verzi 10.10 Maverick Meerkat a první vlaštovkou je model Asus Eee PC 1215P. V jeho útrobách tepe dvoujádrový procesor Intel Atom N570 na frekvenci 1,66 GHz s integrovanou grafickou kartou Intel GMA 3150, která však nestačí na akceleraci HD obsahu. O plynulý běh operačního systému se dále stará 2 GB DDR3 RAM v jediném slotu. Rozlišení 12.1“ displaye je příjemných 1366x768 bodů a o Vaše data se postará pevný disk s kapacitou 320 GB.

V prvopočátcích mini notebooků byly předinstalované Linuxové distribuce velmi rozšířené především vinou nízkých kapacit integrovaných SSD (typicky 8 až 16 GB). Ty však byly postupem času nahrazeny klasickými pevnými disky a Linuxové distribuce byly vytlačeny operačními systémy Windows, nejprve XP, později Windows 7 Starter, který je v současné době předinstalován ve většině mini notebooků.

Zda-li bude návrat k Linuxu úspěšným krokem ukáží až prodeje a ohlasy uživatelů, pomoci by měla i nízká cena, která činí ve výše uvedené konfiguraci 280 EUR (zhruba 6800 Kč včetně DPH).

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse