Přání Intelu: prodávejte ultrabooky pod $1000

9. 8. 2011 03:31    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Martin Greň

Intel toto léto vytvořil novou skupinu notebooků s očekáváním, že v průběhu roku 2012 se jejich prodej vyhoupne nad 40 % prodejů všech notebooků vůbec. Jenže narazil na problém výrobců, kterým je jako obvykle cena produktu.

Přání Intelu: prodávejte ultrabooky pod $1000

Ultrabook je takový notebook, který má splňovat několik kriterií daných Intelem. V první řadě musí mít uhlopříčku displeje mezi 11'' až 13'', být dostatečně tenký (pod jeden palec tloušťky) a hlavně mít ULV procesory od Intelu. To vše pod cenu \$1000. Hlavní důvod je jasný, konkurovat Applu s jeho MacBookem Air.

Výrobci ale namítají, že za tyto peníze ultrabook nesestaví, natož ještě se ziskem. Intel vzal tedy otěže do svých rukou, zadal svým inženýrům, ať takový ultrabook sestaví s výrobními náklady hluboko pod žádanou částkou tisíci amerických dolarů (je třeba myslet na zisk výrobců). A Intelu se to nakonec podařilo. Podle serveru Digitimes.com se částka za součásti bez finálního sestavení pohybuje okolo \$475-650 u ultrabooku s 21 mm tloušťky a \$493-710 s 18mm tloušťky.

Jako první výrobci této nové kategorie přenosných počítačů, kteří uvedou svůj produkt na trh v srpnu letošního roku budou ASUS s HP. Oba dva budou obsahovat Core i5 nebo Core i7 spolu se SSD.

Zdroj: liliputing.com, digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse