3M investuje do Pixel Qi - displaye čitelné na slunci se možná rozšíří

13. 9. 2011 01:23    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vít Holubovský

Displaye čitelné na přímém slunečním světle nejsou mezi obyčejnými smrtelníky příliš rozšířené. Jejich hlavní aplikace je v zařízeních v průmyslovém sektoru a v armádě. Nyní však budoucnost displayů čitelných na přímém slunečním světle vypadá o něco růžověji a již brzy by se mohly rozšířit i do běžných notebooků a tabletů.

3M investuje do Pixel Qi - displaye čitelné na slunci se možná rozšíří

Společnost Pixel Qi se zabývá vývojem a výrobou LCD čitelných i na slunci. Toho je dosaženo pomocí technologie, která display umí přepínat mezi dvěma módy. V prvním módu se display chová "normálně", je podsvícený a na pohled ho nerozeznáte od běžného LCD. V druhém módu však dokáže fungovat kompletně bez vlastního podsvícení, namísto toho využívá okolního světla. S vypnutým podsvícením se také spotřeba LCD sníží o celých 80%. Jedinou nevýhodou je, že v tomto módu dokáže display zobrazovat pouze monochromaticky, v tomto případě černobíle.

Technologie společnosti Pixel Qi však nejsou příliš rozšířené. Zatím se tyto displaye objevily pouze v indickém tabletu Notion Ink Adam a několika mini noteboocích, jako alternativa klasických LCD, ovšem za tučný příplatek. Hlavním důvodem je nízká produkce těchto displayů a tím pádem jejich vysoká cena.

Právě dnes však byla ohlášena investice do společnosti Pixel Qi, za kterou stojí americký nadnárodní konglomerát 3M. Investice v zatím nespecifikované výši by měla, dle slov zástupců společnosti Pixel Qi, umožnit navýšení výrobních kapacit a srazit cenu těchto unikátních displayů na konkurenceschopnou úroveň, což by vedlo k jejich rychlému rozšíření. Pomoci by měl i fakt, že k výrobě těchto displayů nejsou potřeba speciální technologie a lze je tak vyrábět v již existujících továrnách na výrobu LCD.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse