Růst výroby zpomaluje, výrobci jsou ostražití

14. 9. 2011 00:53    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Očekává se, že prodeje přenosných počítačů v následujícím období příliš neporostou, výrobci jsou proto opatrní v nakupování skladových zásob i zadávání nových zakázek

Růst výroby zpomaluje, výrobci jsou ostražití

Velcí výrobci, jako je Hewlett-Packard, Acer a Dell v současné době podrobně monitorují skladové zásoby, a nové zakázky zadávají jen velmi opatrně, protože se všeobecně očekává, že poptávka po noteboocích v dalším čtvrtletí zůstane na stejné úrovni, nebo poroste pouze velmi málo.

Situaci příliš neprospívají ani neustále kolující zvěsti o tom, že HP se hodlá zbavit své počítačové divize, což vyvolává zejména u jejich přímých dodavatelů ještě větší opatrnost při pořizování zásob.

U Aceru se sice očekává nárůst v září, aby mohly být naplněny zásoby na další období, již v říjnu a listopadu se očekává opět pokles, a celkový objem výroby by měl být dokonce nižší, než ve třetím čtvrtletí. Růst výroby společností Quanta a Computers a Wistron se posune v jednotkách procent, Inventec očekává propad a výkon společnosti Compal Electronic by měl zůstat na přibližně stejné úrovni. Tradičně úspěšnější období spojené se zahájením školního roku se tak tentokrát nejspíše konat nebude.

Zdroje blízké ODM výrobcům také poukazují na to, že růst v rozmezí 10 - 15% z druhého pololetí loňského roku v porovnání s prvním čtvrtletím téhož roku byl také vysoký z důvodu nízkých prodejů v předchozích obdobích způsobených ekonomickou krizí. Pro druhé pololetí roku 2011 se dá podle společnosti Qunta očekávat zhruba 5% růst. Společnost Quanta však očekává, že i tak naplní svůj plán v podobě 10% meziročního růstu, a to zejména díky velkému zájmu o notebooky Apple MacBook Air. Oproti tomu se tolik nedaří společnosti Compal, která snižuje odhady z 50 milionů vyrobených počítačů na 42 milionů kusů.

Zdroj: www.digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse