Blackberry PlayBook zlevní a dojde i na update software

18. 9. 2011 03:02    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Vít Holubovský

Tablet od společnosti RIM (Research In Motion), která stojí za výrobky řady BlackBerry, se neprodává příliš dobře. RIM se proto vytasila s plánem na zvýšení prodejů.

Blackberry PlayBook zlevní a dojde i na update software

Za první půlrok existence tabletu PlayBook bylo do prodejních řetězců dopraveno 700 000 kusů. To není vůbec lichotivý výsledek, zvláště přihlédneme-li k faktu, že prodaných kusů bude jistě o mnoho méně. Poptávka po BlackBerry PlayBooku je prostě malá a společnost RIM proto učiní kroky ke zvýšení prodejů jejího tabletu.

Prvním krokem má být snížení ceny. Oficiální cena nového PlayBooku je (v závislosti na kapacitě paměti - 16, 32 nebo 64 GB) 499, 599 nebo 699 USD, koupit se však dá již za cenu okolo 400 USD, například na oblíbeném e-shopu Amazon.com.
O kolik se cena tabletu sníží zatím nevíme. Nejedná se však o totální výprodej, jak tomu bylo minulý měsíc v případě tabletu HP TouchPad, jehož výrobu se Hewlett Packard rozhodl ukončit. Ten se doprodával za pouhých 99 USD a poptávka po něm byla obrovská.

Druhým a zatím posledním plánovaným krokem je softwarový update. Dle zveřejněných informací by měl do tabletu dodat nativního emailového klienta, kalendář, aplikaci pro správu kontaktů a hlavně možnost spuštění aplikací nativně určených pro Google Android, což by mohlo znamenat i přístup do Android Marketu. O tomto řešení se již spekulovalo na přelomu minulého roku, tak se necháme překvapit, jestli se nakonec povede.

Pro pořádek připomeňme, že BlackBerry PlayBook běží na operačním systému BlackBerry Tablet OS, který je založen na Unixovém systému QNX. Srdcem tabletu je dvoujádrový procesor pracující na frekvenci 1 GHz. Dále obsahuje
1 GB RAM a až 64 GB úložného místa. Použitý 7" kapacitní display disponuje rozlišením 1024x600 pixelů a tablet obsahuje dvojici kamer, přední o rozlišení 3-Mpx a zadní 5-Mpx. Wi-Fi, podpora Flashe a HTML 5 jsou samozřejmostí a stejně tak 1080p HDMI výstup.

Nám nyní nezbývá než sledovat, jak se situace okolo BlackBerry PlayBooku vyvine. Zda cena spadne na zajímavou hladinu a zda se vydaří propojení operačního systému BlackBerry Tablet OS s Android Marketem.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse