Nová generace Tegry od Nvidie má pět výpočetních jader

22. 9. 2011 01:59    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Další generace Nvidia Tegra s označením Kal-El je 'čtyř jádro' s pěti procesorovými jádry, které mají přispět ke snížení spotřeby.

Nová generace Tegry od Nvidie má pět výpočetních jader

V dnešní době honu za výkonem, kdy telefony pomalu začínají výkonnostně dohánět některé mini notebooky se tato skutečnost odráží především na výdrži zařízení na baterii. Nyní přichází Nvidia s ARM procesorem s označením Kal-El, který má mít dokonce pět výpočetních jader. Jde o system-on-a-chip zařízení, kde na jednom čipu je jak procesor, tak i grafický čip a další součásti.

Avšak plnohodnotná výpočetní jádra jsou v Kal-El "pouze" čtyři a páté jádro (označované jako společník nebo společné jádro v originále "companion") má být aktivní pouze v minimální zátěži zařízení a zbytek procesoru může šetřit energii. Toto pomocné jádro má zvládnout sufrování na webu, přehrávání hudby nebo videa. Pokud však zařízení bude potřebovat vysoký výkon uspí páté jádro a aktivuje se jedno až čtyři jádra klasické dle potřebného výkonu.

Čipy Kal-El mají být taktovány na 1,5 GHz a jejich výdrž na baterii má být stejná nebo lepší než u Tegry 2. Vylepšena byla také grafická část čipu, která se nyní skládá z 12 SMP bloků.

První zařízení s novým čipem Kal-El, který bude pravděpodobně označován jako Nvidia Tegra 3, se mají objevit koncem letošního roku.

Zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse