Projekt Moonshot - ARM procesory do serverů

3. 11. 2011 00:20    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Po dlouhé době spekulací nakonec HP a IBM potvrdili, že začnou nasazovat servery založené na architektuře ARM.

Projekt Moonshot - ARM procesory do serverů

ARM procesory, které se ze sféry mobilních telefonů dostaly přes mini notebooky a tablety až k noteboookům nakonec zasáhnou i mezi servery. Ostatně není se čemu divit, protože ARM čipy získávají na oblibě a budou je podporovat i nové Windows 8.

Dle informací od HP mají mít servery s ARM procesory až o 89% nižší spotřebu, rozměry ARM serverů mají být až o 94% menší a rovněž jejich cena má být až o 63% nižší v porovnání se srovnatelným serverem s architekturou x86. Rovněž o operační systémy těchto nových serverů má být postaráno díky spolupráci HP a tvůrců linuxových distribucí jako RedHat, CentOS, Fedora nebo Ubuntu. Zajímavostí je, že se do tohoto programu (The HP Pathfinder Program) přidalo i AMD.

Servery s ARM architekturou od HP budou poháněny procesory od texaské společnosti Calxeda s označením EnergyCore ARM Cortex.

První server s ARM procesory bude HP Redstone a bude určen pro testování a ověření konceptu ARM serverů. HP ve své tiskové zprávě dále uvádí, že servery s ARM by měly být v nabídce během první poloviny roku 2012.

Zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse