Intel plánuje využít Thunderbolt pro ultrabooky

26. 11. 2011 02:21    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Martin Greň

Tento diskutovaný konektor se z počítačů Apple dostane možná i na ultrabooky, u kterých má mimo jiné zastoupit dockovací konektor.

Intel plánuje využít Thunderbolt pro ultrabooky

V případě náhradního řešení pro dock ultrabooků ovšem nepůjde o jediný konektor, ale o rozšířený Thunderbolt s ještě ''něčím jiným'' podobným např. dockovacím konektorům dnešních tabletů. Důležitý je přímý přístup skrz konektor do chipsetu, aby se zajistila podpora technologii vPro a Wake on LAN. Dockovací konektor by také měl nahradit např. USB, HDMI a jiné zobrazovací porty a např. eSATA.

Celá idea tohoto sjednocení ''vše-do-jednoho'' je snadno pochopitelná. Intel chce tímto svým dalším krokem oslovit širokou firemní klientelu pro výběr ultrabooku s jeho komponenty a bez nutnosti řešit mnohdy drahé dockovací stanice. Pracovník přijde s ultrabookem do práce, zapojí napájení a tento rozšířený Thunderbolt a vše je přichystáno pro práci.

Mluví se také o postupném vytlačování USB 3.0 z trhu počítačů. Standard prý není vhodný pro zobrazovací účely a Intel z něj nevydělá ani cent. Thunderbolty ale bohužel na ultraboocích neuvidíme dříve než ve Q4 2012, protože výrobci samotní nic takového zatím nechystají. Uvidíme ale, jestli je Intel zase nějak nepodpoří.

Zdroj: electronista.com

Krátké zprávy

Diskuse