DELL předvedl svůj UltraBook XPS 13

2. 2. 2012 15:41    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Zima

Na tiskové konferenci DELLu v Praze byl dnes novinářům představen další zástupce kategorie UltraBooků - DELL XPS 13. Byli jsme z těch, kteří si mohli konečně osahat tento nový notebook.

DELL předvedl svůj UltraBook XPS 13

UltraBooky jsou trendem dnešní doby a žádný výrobce nechce stát stranou. DELL nyní přichází se svým tenkým 13“ zástupcem z řady XPS. Zařazení jasně vypovídá o zacílení na běžné uživatele coby „stylovka“. Tenké tělo je složené z kovových a kompozitních částí. Displej je navíc pro vyšší odolnost překryt sklem Gorilla Glass.

Počítač přijde na trh v několika konfiguracích s Core i5 i Core i7 a SSD bude mít 128 nebo 256 GB. S dedikovaným grafickým čipem se nepočítá a výdrž by dle výrobce měla být „až“ 9 hodin. Přestože je baterie vestavěná, na opotřebení je záruka pouze půl roku.

Konektorová výbava patří k těm chudším a čítá dvě USB (jedno ve verzi 3.0), mini-DisplayPort a výstup na sluchátka. Do vínku výrobce XPS 13 nepřidal ani čtečku paměťových karet, což nepovažuji za nejšťastnější.

foto

foto

Na tiskové konferenci jsme měli možnost osahat předprodukční kus. Dojmy ze zpracování nejsou špatné, ale při zatlačení na vnější stranu víka se rychle deformuje obraz LCD. Překvapivě se tedy zdá být displej chráněný lépe z vnitřní strany víka (kde je Gorilla Glass) než z vnější. Samotná základna je ovšem příkladně pevná, a XPS 13 tak spadá kvalitativně do průměru mezi UltraBooky.

Vstupní zařízení tvoří podsvícená klávesnice s mělkým zdvihem a beztlačítkový touchpad Cypress. Klávesnice působí solidně rozložením i jistotou stisku, ale touchpad bych z praktického hlediska vidět raději s tlačítky.

Výdrž 9 hodin je nejspíš dosažitelná jen při nečinnosti s nejnižší úrovní jasu. Když počítač zapnutý (s dvoutřetinovým jasem) koloval mezi novináři, ukazoval výdrž 4-5 hodin. Zástupci DELLu tvrdili, že je to tím, že jde jen o předprodukční kus. Ze zkušenosti neočekávám, že by malá baterie při běžném používání mohla dát notebooku více času.

Velkým lákadlem pro zákazníky by měla být dvouletá on-site záruka s opravou do druhého dne technikem přímo u zákazníka. Konkrétní ceny zatím DELL nechtěl sdělit, ale prý by se měly pohybovat okolo 20 000,- Kč bez DPH za nejslabší konfiguraci.

Do prodeje v ČR půjde XPS 13 v polovině března.

Krátké zprávy

Diskuse