AMD chce svými APU v budoucnu konkurovat ultrabookům

6. 2. 2012 02:55    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Tenké a lehké počítače v současné době táhnout a AMD proto plánuje v příštích letech uvést hned několik APU, které by v nich mělo být možné použít

AMD chce svými APU v budoucnu konkurovat ultrabookům

Společnost se tak bude i nadále snažit, aby se svými APU mohla při snížení spotřeby a vyzařovaného tepla zachovat co nejlepší výpočetní i grafický výkon. To je klíčem k tomu, aby mohly být tyto čipy osazovány i do velmi tenkých notebooků. Kromě toho si společnost ale samozřejmě uchová i APU vhodné do výkonnějších herních a multimediálních přenosných počítačů.

Již během roku 2012 by se na trh mohly dostat inovovaná APU ze série C a E (kódové označení Brazos 2.0) se spotřebou 9 - 18 W a také modely z řady Z (kódové označení Hondo) se spotřebou 4,5 W při zachování dvou jader a grafiky kompatibilní s DirectX 11. Spíše až v roce 2013 by se pak na trh měly dostat APU založené na 28 nm výrobní technologii v plánech společnosti nazývané jako Kaveri, Kabini a Tamesh.

Kromě slušného výkonu by AMD chtělo konkurovat také cenou. Tenké počítače osazené "vnitřnostmi" od AMD by se totiž podle představ společnosti měly prodávat za cenu zhruba 500 - 700 USD (zhruba 10 000 až 15000 Kč bez DPH).

Zdroj: notebooks.com, engadget.com

Krátké zprávy

Diskuse