Prodeje chytrých telefonů překonaly prodeje počítačů

7. 2. 2012 03:37    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Během roku 2011 bylo prodáno 488 milionu kusů chytrých telefonů, zatímco v případě počítačů (včetně notebooků a tabletů) se jednalo o 414 milionu kusů

Prodeje chytrých telefonů překonaly prodeje počítačů

Pokud bychom do dané problematiky chtěli zabrousit podrobněji, zjistili bychom, že ve čtvrtém čtvrtletí zaznamenaly smartphony meziroční růst 57% (celkem se za toto období prodalo 101,2 milionu kusů telefonů). Meziročně pak zaznamenaly chytré telefony růst 63%. Počítačů se během roku prodalo 414,6 milionu, což bylo o 15% více než loni. Tablety se pak na tomto číslu podílely rovněž 15ti procentním podílem.

Jasnými trendy v roce 2011 byl pokles zájmu o mini notebooky a nárůst zájmu o počítače typu tablet. Zájem o chytré telefony roste již několik let a dá se počítat s tím, že během příštích let dále poroste. Během několika málo let se tak z této kategorie nepříliš rozšířených produktů stala záležitost masového trhu.

Velký úspěch zaznamenala ve čtvrtém čtvrtletí společnost Apple. Vedlo se jí jak v segmentu telefonů, tak v segmentu počítačů - vedle 37 milionů iPhonů se jí podařilo prodat také 15,4 milionu iPADů a 5,2 milionů MACů. Dařilo se také společnosti Samsung, která za stejné období prodala 35,3 milionu chytrých telefonů z řady Galaxy. Za celý rok prodal Apple 93,1 milionu telefonů, Samsung 91,9 milionu kusů.

Na lepší časy se zřejmě začíná blýskat v případě finské Nokie. Oproti stejnému období loňského roku sice zaznamenala propad o 31% na 19,6 milionu kusů, oproti třetímu čtvrtletí to byl ale 17% ti procentní nárůst. Celkově za rok 2011 prodala Nokia 77,3 milionu telefonů. Horší časy potkaly také společnost BlackBerry, která zaznamenala meziroční propad o 5%.

Zdroj: www.digitimes.com

Krátké zprávy

Diskuse