Windows 8 pro ARM vyjdou ve stejnou dobu s verzí pro x86 a x64 procesory

13. 2. 2012 03:56    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Ředitel Microsoftu Steven Sinofsky oznámil, že Windows 8 pro ARM procesory vyjdou ve stejnou dobu jako Windows pro x86 a x64 procesory.

Windows 8 pro ARM vyjdou ve stejnou dobu s verzí pro x86 a x64 procesory

Steven Sinofsky také potvrdil, že Windows 8 pro ARM i x86 (resp x64) budou vypadat úplně stejně, ačkoliv zde mají být jisté podstatné rozdíly.

Windows 8 pro ARM budou mít stejnou úvodní obrazovku, přihlašovací obrazovku i rozhraní Metro jako x86 Windows. ARM verze má mít dokonce také klasické rozhraní (desktop s nabídkou Start) používané doposud u Windows.

Největší nevýhodou ARM Windows bude již několikrát zmiňovaná nemožnost spouštět x86 aplikace. Tento problém lze řešit buď upravením aplikace pro běh na ARM procesorech nebo emulací x86 platformy, což však odstraní všechny výhody ARM platformy (jako delší výdrž na baterii). Stejně tak aplikace primárně ovládané myší či klávesnicí bude problém na ARM zařízeních ovládat, jelikož nebudou většinou těmito periferiemi vybaveny.

Další informace, která zazněla, se týkala chystaných MS Office 15. Ty ačkoliv je bude možné na ARM Windows spouštět nebudou Metro aplikací a budou se spouštět v Desktop režimu.

Možná si řeknete, že vzhledem k těmto nevýhodám ARM zařízení nic nepřinesou. Nicméně díky ARM architektuře mají být zařízení schopny delšího provozu na baterii, budou méně hřát a budou moci být menší a budou moci být v tzv "connected standby" režimu (zařízení bude připojeno k internetu nicméně "vypnuté").

ARM verzi Windows pravděpodobně nebude možné zakoupit samostatně bez zařízení a nainstalovat je na libovolný přístroj. Také aplikace pro ARM Windows bude možné zakoupit pouze od Microsoftu skrze nový Windows Store.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse