Intel zrychlí rozhraní Thunderbolt díky integraci PCI-Express 3.0

10. 3. 2012 07:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnost Intel připravuje zrychlení svého univerzálního rozhraní Thunderbolt díky integraci rychlé sběrnice PCI-Express 3.0

Intel zrychlí rozhraní Thunderbolt díky integraci PCI-Express 3.0

Rozhraní Thunderbolt je univerzálním portem pro propojení počítačů a nejrůznějších digitálních periferií (paměťových úložišť, monitorů apod.). V současné době je však vnitřní komunikace založena na sběrnici PCI Express 2.0. V budoucnosti však Intel plánuje nahrazené staršího PCI Express 2.0 za jeho nejnovější verzi 3.0, která by měla umožnit navýšení výchozí rychlosti datových přenosů.

To však není jediný způsob zrychlení, na kterém v Intelu pracují. Počítá se totiž také s tím, že dnes používané měděné vodiče by mohly být nahrazeny optickými kabely.

V současné době se s rozhraním Thunderbolt můžeme setkat zejména u počítačů značky Apple, pomalu se k němu přidávají ale i další výrobci jako Lenovo nebo Sony.

Intel na integraci rozhraní PCI Express 3.0 pracuje již v současné době, nedokáže však potvrdit časový rámec, kdy by mohl být vývoj dokončen. Důležitou úlohu zde hrají také procesory, které musí rozhraní PCI Express 3.0 rovněž podporovat.

Zdroj: www.computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse