ASUS RT-N66U - WiFi router pro přenosy do 900 Mbps

14. 3. 2012 14:17    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

ASUS představil dvoupásmový router ASUS RT-N66U určený pro úlohy náročné na šířku pásma, jako je přehrávání 3D HD videa, hraní her v režimu více hráčů, sdílení souborů uložených na pevném disku nebo sdílení tiskáren připojených přes USB rozhraní. Jedná se o novou vlajkovou loď řady Black Diamond - nabízí přenosy dat v pásmu 2,4GHz i 5GHz a rychlost připojení až 900 Mb/s. Technologie Ai Radar zesiluje pokrytí signálem v horizontálním i vertikálním směru. Uživatelské rozhraní ASUSWRT umožňuje nastavení routeru i prostřednictvím smartphonu nebo tabletu.

ASUS RT-N66U -  WiFi router pro přenosy do 900 Mbps

Dvoupásmové 900Mb/s připojení

Model RT-N66U díky svým třem odnímatelným externím anténám dokáže pokrýt signálem i vícepatrové domy a budovy. Využívá dvoupásmovou 2,4GHz/5GHz architekturu s šířkou každého pásma odpovídající 450 Mb/s, což dohromady dává maximální šířku pásma 900 Mb/s. Dvoupásmové připojení umožňuje pokročilejší správu šířky pásma a on-line multitaskingu - například ke stažení velkého objemu dat v HD lze využít čistší a méně obsazené 5GHz pásmo, zatímco k běžnějším úlohám, jako je prohlížení webu, postačí 2,4GHz pásmo. Router RT-N66U si poradí až s 300 tisíci souběžnými datovými relacemi. ASUS do modelu RT-N66U integroval také vlastní technologii Ai Radar, která využívá trojice antén, a tak na základě množství a umístění zařízení připojených k síti zesiluje signál. Silnější signál pokrývající oblast ve všech směrech kolem routeru zaručuje rychlejší a plynulejší připojení bez latence.

Rychlé a snadné nastavení

Model RT-N66U využívá intuitivní způsob nastavení routek za pomoci jakéhokoli bezdrátového zařízení, a to prostřednictvím panelového rozhraní ASUSWRT, které umožňuje spravovat všechny klienty a nastavení na jediném grafickém panelu a provádět aktualizace jediným kliknutím.

Stahování i po vypnutí počítače a optimalizace šířky pásma

Router disponuje řadou nástrojů pro správu šířky pásma a monitorování toku dat. Nástroj Quality of Service (QoS) optimalizuje dostupné síťové prostředky pro konkrétní úlohy. Podobně jako v případě technologie GameFirst dostupné na vybraných základních deskách od ASUSu, i v případě routeru RT-N66U je díky QoS možné využít software Download Master, který podporuje plynulé on-line hraní i v době, kdy na pozadí probíhá stahování. Software Download Master pokračuje ve stahování i po vypnutí připojeného PC, čímž uživateli šetří čas a náklady na energii. Služba QoS je rovněž integrována do uživatelského rozhraní ASUSWRT, kde zprostředkovává podrobné informace a statistiky o síti, takže uživatelé mají přehled o jejím průběžném využití.

Rozšiřitelnost prostřednictvím standardu DLNA a rozhraní USB

Router RT-N66U podporuje standard DLNA, takže je kompatibilní s množstvím zařízení a multimediálních formátů, včetně konzolí Xbox 360 a PlayStation 3, set top boxů a internetových TV. Router také supluje funkce tiskárny, souborového serveru a 3G vysílače (s připojenou 3G dongle jednotkou), s nimiž je možné rozšířit pokrytí na další zařízení a zprostředkovat vzdálenou správu stahování. Kromě toho lze novinku připojit k serverům FTP, Samba, iTunes nebo UPnP AV. Pomocí dvou USB 2.0 portů lze připojit tiskárny a úložná zařízení.

Doporučená cena novinky je 3.700,- Kč s DPH.

Krátké zprávy

Diskuse