ČTU zahajuje aukci kmitočtů pro nové mobilní služby

19. 3. 2012 21:42    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Český telekomunikační úřad dnes zahájil proces výběrového řízení na kmitočty uvolněné přechodem ČR na digitální televizní vysílání. Uvolněné kmitočty by měly do ČR konečně přinést mobilní datové přenosy technologií LTE.

ČTU zahajuje aukci kmitočtů pro nové mobilní služby

ČTÚ v prvním kroku vyhlašuje veřejnou konzultaci podmínek veřejného výběrového řízení na kmitočty 800,1800, 2600. Plný text vyhlášení bude k dispozici na webových stránkách ČTÚ dne 20.3. 2012. Veřejná konzultace je plánována v souladu se zákonem o el. komunikacích na dobu 30 dnů

Vlastní vyhlášení výběrového řízení, v jehož rámci budou podávány přihlášky do aukce, by mělo podle předpokladu ČTÚ proběhnout v červnu. Provedení aukce ČTÚ předpokládá v průběhu čtvrtého čtvrtletí.

ČTÚ odhaduje, že očekávané jednorázové mimořádné příjmy státního rozpočtu z aukce se budou pohybovat v řádu jednotek miliard Kč. Další finanční prostředky do státního rozpočtu přinesou následné roční poplatky za využívání rádiových kmitočtů po uvedení nových sítí do provozu. Půjde o strukturální pozitivní změnu v opakovaném příjmu v řádu desítek až stovek miliónů Kč (postupně až do výše 180–250 miliónů Kč ročně v závislosti na charakteru sítí). To vše za předpokladu, že nedojde ke změně současných podmínek zpoplatnění.

Krátké zprávy

Diskuse