Notebook chlazený kapalinou se stává skutečností

22. 3. 2012 00:31    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnosti Asetek se ve svých laboratořích podařila nevídaná věc - do klasického, sériově vyráběného notebooku, se jí podařilo zakomponovat chladič založený na oběhu kapaliny. Jako testovací kousek posloužil výkonný herní notebook Alienware M18x s přetaktovaným procesorem. Až doposud bylo umístění tohoto druhu chlazení u podobných prostorově omezených zařízení téměř nemyslitelné.

Notebook chlazený kapalinou se stává skutečností

V základní podobě obsahuje notebook dvě chladicí trubice (heat-pipe) pro grafické karty (notebook obsahuje dvě) a jednu pro procesor. Při chlazení vzduchem musí být každá heat-pipe schopná uchladit příslušnou komponentu při plném výkonu. Většinou však nejsou procesor a grafická karta maximálně využívány současně, proto není při chlazení zvukem využit maximální celkový potenciál příliš efektivně. Zde tedy dává chlazení kapalinou zcela jasný smysl, protože zde je chlazení pojímáno jako jeden celek, a díky inteligentnímu managementu je vždy možné chladit přesně tam, kde je potřeba.

A jaké to má vlastně přínosy? V případě notebooků se jedná zejména o možnost použít výkonnější procesory a grafické karty, které je možné lépe uchladit, a díky omezení kolujícího vzduchu také nižší produkovaný zvuk (i když zřejmě ne při plném výkonu všech komponent).

Např. u testovaného notebooku Alienware M18x s procesorem Intel Core i7 (přetaktovaný z 3,5 na 4,4 GHz) a párem grafických karet AMD Radeon HD6990M (přetaktovaných z 680 na 800 MHz) bylo možné v 3DMark Vantage dosáhnout až o 23% lepších výsledků. Podobně dobrých výsledků bylo dosaženo i v dalších testech.

Pro zájemce doporučujeme video Inside Asetek Labs - Liquid Cooling an Overclocked Alienware Laptop.

Zdroj: asetek.com

Krátké zprávy

Diskuse