Windows 8 budou uzpůsobené pro displeje s vysokým rozlišením

23. 3. 2012 03:17    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Vývojář Microsoftu David Washington na svém blogu napsal příspěvek objasňující, jak si Windows 8 poradí s displeji s vysokým rozlišením.

Windows 8 budou uzpůsobené pro displeje s vysokým rozlišením

V současné době se s rostoucím rozlišením zmenšuje písmo, a tak u displejů s malou úhlopříčkou a vysokým rozlišením je písmo velmi obtížně čitelné. Například u displeje s úhlopříčkou 11,6" s FullHD rozlišením 1920 x 1080 budou obrázky a videa vypadat velmi dobře, ale text bude prakticky nečitelný z důvodu jeho velmi malé velikosti. Tuto nevýhodu displejů s jemným rozlišením mají vyřešit Windows 8.

Windows 8 přichází s rozhraním Metro, které klade důraz na aplikace spouštějící se přes celou obrazovku. Nyní stejně jako u Androidu nebo iOS budou aplikace na všech rozlišeních vypadat "stejně", ale u displejů s jemnějším rozlišením budou uhlazenější. A tak pouze fyzicky větší displeje (nikoliv displeje s vyšším rozlišením) budou moci zobrazit více obsahu.

Na druhou stranu u Microsoftu se přestane počítat s displeji s rozlišením menším než 1024 x 768, což znemožní případný přechod na Windows 8 současných uživatelů mini notebooků, kde je nejrozšířenější rozlišení 1024 x 600.

Otazník také visí nad aplikacemi nepodporujícími Metro (tj všechny současné aplikace bez modifikací), o těch se totiž Washington ve svém příspěvku nevyjádřil, a tak není jisté, zda se tato vymoženost bude týkat i jich.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse