Podle Intelu bude na konci roku na trhu přes 70 ultrabooků

30. 3. 2012 03:16    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Ultrabooky jako nově vznikající segment přenosných počítačů, zde jsou pouhých pár měsíců. Přesto si již nyní můžeme podle tvůrce a hlavního propagátora této nové kategorie, společnosti Intel, zakoupit 26 různých modelů. Do konce roku by se pak toto číslo mělo vyšplhat až na 75.

Podle Intelu bude na konci roku na trhu přes 70 ultrabooků

Aby mohl být přenosný počítač označován jako ultrabook, musí splňovat několik kritérií daných společností Intel. První z nich - použití procesoru Sandy Bridge (a novějších) je logické. Dále se jedná o požadavek osazení SSD disku nebo HDD kombinovaného se speciální flash pamětí kvůli rychlému startu systému. Aby ultrabooky mohly dostát svému jménu, musejí mít také tloušťku maximálně 18 mm u modelů s displejem o úhlopříčce 14 palců a méně, případně maximálně 21 mm u modelů s displeji většími. Výdrž baterie by měla být více než pět hodin.

V současné době nabízí (nebo bude v nejbližší době nabízet) alespoň jeden ultrabook každý významný výrobce. Jako největší nevýhoda je v současné době považována vyšší cena těchto přenosných počítačů, která začíná na úrovni 800 USD (v ČR zhruba kolem 18 - 19 000 Kč vč. DPH) u nejlevnějších modelů. Obecně se ale očekává, že v letošním roce půjdou ceny dolů.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse