Bývalý šéf Aceru povede Lenovo v regionu EMEA

5. 4. 2012 17:03    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Společnost Lenovo oznámila jmenování Gianfranca Lanciho senior viceprezidentem (SVP) a prezidentem Lenovo EMEA (Evropa, Blízký východ a Asie). Lanci, dříve CEO a prezident společnosti Acer, bude odpovědný za růst obchodních aktivit společnosti Lenovo v celém regionu. Nový lídr nastiňuje ambice značky Lenovo být v roce 2013 mezi třemi vedoucími výrobci PC v regionu EMEA.

Bývalý šéf Aceru povede Lenovo v regionu EMEA

„Minulý rok byl na trhu s PC pro řadu hráčů ve znamení nejistoty, ale naše strategie zůstává konzistentní po celou dobu – chránit a rozvíjet dědictví značky THINK a mezitím atakovat nové trhy,“ uvedl Lanci, jehož funkční období jako prezidenta EMEA oficiálně začalo 2. dubna. „Ve spotřebitelském segmentu jsme již silní v Rusku a Německu a naší strategií pro letošní rok je uvést spotřebitelské produkty řady IDEA do mnoha dalších zemí napříč EMEA regionem.“

Předseda představenstva a CEO společnosti Lenovo Yuanqing Yang dodal: „V Lenovu jsme si vědomi, že vstupujeme do nové éry, do éry PC-plus, v níž PC nadále zůstává centrem digitálních životů milionů lidí i podniků a srdcem ekosystému tabletů, chytrých telefonů a TV. V této nové éře nesmíme jen pokračovat v našem úspěšném tažení v komerční sféře, ale musíme rozšířit naši globální působnost ve spotřebitelském segmentu v PC a jiných osobních technologických zařízeních. Přesně v těchto oblastech přináší Gianfranco Lanci společnosti Lenovo bohaté zkušenosti a odborné znalosti. Jsem si jistý, že nám pomůže vést nás směrem k dosažení těchto cílů jak v oblasti EMEA, tak po celém světě.“

Lanci poznamenal, že vzestup tabletů a nových typů PC, jako jsou tenké Ultrabooky, vytváří mnoho nových příležitostí pro Lenovo. „EMEA je pro nás strategicky důležitý trh. Musíme udržet naše vedoucí postavení v komerční sféře, kde jsme celosvětově číslo jedna, a zároveň výrazně rozšířit naše spotřebitelské a SMB působení v celém regionu. To nám pomůže dosáhnout 10% podílu v top 10 zemích regionu EMEA a realizovat náš dlouhodobější cíl patřit mezi první trojici hráčů v regionu EMEA.“

Jmenování Gianfranca Lanciho do funkce prezidenta Lenovo EMEA navazuje na reorganizaci společnosti, která počínaje 2. dubnem 2012 vytvoří čtyři nové geografické oblasti – EMEA, APLA (Asie a Tichomoří/Latinská Amerika), Čína a Severní Amerika. Reorganizace vytvoří geografické oblasti, které mohou hlouběji a efektivněji implementovat firemní strategii „Protect & Attack“. Tato strategie umožnila Lenovu „chránit“ své klíčové podnikání v Číně a v mezinárodním měřítku, a zároveň investovat do „útoku“ na růst v rozvíjejících se trzích, ve spotřební elektronice a mobilním internetu.

Společnost Lenovo nedávno oznámila výsledky za třetí čtvrtletí, které ukázaly rekordní podíl na celosvětovém trhu (14 %), rekordní zisky, nárůst v prakticky každém regionu i v každém segmentu produktů a novou sadu produktů pro uspokojení potřeb generace PC-Plus.

O Gianfrancu Lancim:

Gianfranco Lanci nastoupil do společnosti Lenovo v dubnu 2012 do funkce prezidenta EMEA regionu a senior viceprezidenta Lenovo Group. Je zodpovědný za veškerý business v největší geografické oblasti společnosti Lenovo - zahrnuje 121 zemí, 40 poboček a 1800 zaměstnanců - a je součástí vedoucího výkonného výboru Lenovo Group.

Lanci zahájil svou kariéru ve společnosti Texas Instruments (TI) v roce 1981 v divizi kalkulaček a digitálních hodinek. Během svého 17letého působení vystřídal několik pozic, z nichž stojí za pozornost funkce country manažera divize tiskáren a přenosných počítačů v Itálii, na Středním východě a v Africe a poté funkce prezidenta divize Productivity Products TI v regionu EMEA.

Po akvizici divize notebooků společnosti TI společností Acer v roce 1997 se Lanci stal managing directorem Acer Itálie, následovně v roce 2000 prezidentem Acer Europe a v roce 2002 prezidentem EMEA. Jako prezident společnosti Acer EMEA představil inovativní channel business model, díky němuž se Acer stal v regionu EMEA jedničkou mezi PC hráči. V roce 2005 byl Lanci jmenován prezidentem Acer Inc a v roce 2008 se stal CEO (Chief Executive Officer) a prezidentem. Pod jeho vedením se Acer stal celosvětovou PC firmou číslo dvě při dosažení rekordní ziskovosti ve třech po sobě následujících letech.

Gianfranco Lanci vystudoval Politecnico v Turíně, kde získal titul ve stavebnictví. Lanci bydlí v Miláně, je ženatý a má tři děti. Jeho vášní jsou knihy, cyklistika, fotbal a víno.

Krátké zprávy

Diskuse