Intel chce standardizovat baterie v ultraboocích

13. 4. 2012 02:50    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Jedním z důvodů současné výšky notebooků jsou mimo jiné i baterie, které jsou poměrně objemné. Existují však baterie pro tablety, ultrabooky nebo MacBooky Air, které jsou kompaktních rozměrů, ale nejsou nijak standardizovány. Intel by chtěl tento fakt změnit vydáním standardu pro tenké baterie.

Intel chce standardizovat baterie v ultraboocích

Pokud k tato standardizace proběhne může vést rovněž i ke snížení cen baterií. Výrobci notebooků si totiž nebudou muset baterie navrhovat sami, ale budou si moci vybrat z portfolia standardizovaných baterií od různých výrobců baterií, což by mělo vést ke konkurenčnímu boji v cenách i výkonnosti baterií.

Navrhované rozměry ultrabookových baterií pro standardizaci Intel zvolil 60 mm x 80 mm. Výška baterií by měla být 16 mm. To je o 2 mm méně než u standardních baterií v klasických notebookách. Nejde však o minimální velikost baterií, vyrábí se i baterie s výškou 14 mm, tento rozměr však Intel zavrhnul z důvodu vyšší ceny a nižší kapacity.

Zda se standard prosadí bude záležet především na výrobcích notebooků, ale pokud se tak stane, můžeme se těšit na pokles cen ultrabooků a možná také snazší výměnu baterií v ultrabookách.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse