AMD uvádí 28 nm mobilní grafiky s architekturou GCN

25. 4. 2012 02:50    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Inovovaná řada mobilních grafických karet Radeon HD 7000 se od svých předchůdců liší hned v několika podstatných ohledech. Jako to nejdůležitější lze však označit přechod na 28 nm výrobní proces a použití nové architektury GCN. Připravena je také vylepšená technologie pro automatické přepínání integrovaných a dedikovaných čipů.

AMD uvádí 28 nm mobilní grafiky s architekturou GCN

Nově představené grafické čipy jsou postaveny na kompletně přepracované architektuře Graphics Core Next (GCN) a vyráběny jsou moderním 28 nm výrobním procesem, který přináší řadu výhod. Na nové architektuře jsou v současné době postaveny modely ze sérií AMD Radeon HD 7700M, HD 7800M a HD 7900M.

Důležitou vlastností nových grafických čipů je také podpora technologie AMD Enduro, která se postará o automatickém přepínání integrované a dedikované grafiky v závislosti na aktuálních požadavcích právě spuštěných aplikací nebo her, čímž se bude automaticky snižovat spotřeba.

Další snížení spotřeby zajistí technologie ZeroCore, která by měla být schopná odpojovat grafická jádra v momentě, kdy jejich výkon není potřeba. Díky tomu by se měly nové notebooky pochlubit nejenom vyšším grafickým výkonem, ale také prodloužením výdrže.

Samozřejmostí je pak i podpora technologií jako je DirectX 11.1, AMD Eyefinity technology včetně stereoskopického 3D zobrazení nebo hardwarové akcelerace OpenCL 1.2, DirectCompute 11, Microsoft C++ AMP).

Zdroj: Tisková zpráva společnosti AMD

Krátké zprávy

Diskuse