Qualcomm připravuje ARM procesory do 'ultrabooků' s Windows

3. 5. 2012 01:03    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnost Qualcomm je dobře známa jako producent čipových sad a procesorů pro různé chytré telefony nebo tablety s mobilními operačními systémy. Nyní se snaží využít svých zkušeností a připravit ARM procesory, které by mohly konkurovat procesorům společnosti Intel v případě lehkých a tenkých notebooků se systémem Windows 8.

Qualcomm připravuje ARM procesory do 'ultrabooků' s Windows

Qualcomm v současné době nabízí čtyři varianty svého SoC (system on chip) řešení Snapdragon, které na ploše 14 x 14 mm přináší CPU jádro, GPU jádro, 2G/3G/4G modem a veškerou další základní elektroniku. SoC řešení Qualcomm Snapdragon se nachází v celé řadě produktů od těch nejlevnějších až po ty nejdražší.

Prosadit se proti zaběhnutým společnostem Intel a AMD, které okupují současný trh s notebooky, nebude rozhodně jednoduché. Qualcomm zde hodně sází na své bohaté zkušenosti při vývoji těchto procesorů a také na skutečnost, že se rozdíly mezi jednotlivými tržními segmenty neustále více stírají.

Mezi největší výhody připravovaných ARM procesorů Qualcomm by měla patřit minimální spotřeba spojená s minimálním produkovaným teplem (což umožní konstrukci velmi tenkých přístrojů) a dlouhá výdrž při práci na baterie. Spojena s nimi však bude také minimálně jedna velká nevýhoda - na těchto procesorech nebude možné spouštět software napsaný pro "běžné" procesory.

Zdroj: notebookreview.com

Krátké zprávy

Diskuse