Google oficiálně získává Motorolu

23. 5. 2012 00:19    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

O tom, že technologický gigant Google kupuje americkou společnost Motorola, se ví již delší dobu. Až nyní však obchod vstoupil oficiálně v platnost, a Motorola se tak stává v těchto dnech majetkem společnosti Google. S telefony a tablety pod značkou Motorola se však budeme setkávat i nadále, protože Motorola bude fungovat i nadále jako samostatná společnost.

Google oficiálně získává Motorolu

Jedním z důvodů, proč ponechal Google Motorolu relativně oddělenou, je snaha udržet si výrobce chytrých telefonů a tabletů se systémem Android, jako je HTC, Samsung, Acer, Asus a další. Tlak ze strany ostatních systémů jako je Windows 8 nebo Tizen se bude zvyšovat, a pro Google bude důležité si tyto partnery udržet. Google také uvedl, že telefony ze série Nexus budou moci i nadále vyrábět ostatní výrobci a ne pouze Motorola.

První ze změn související s prodejem Motoroly je výměna jejího CEO. V současné době tuto pozici zastával Sanjay Jha, v nejbližší době jej však nahradí Dennise Woodsid z mateřské společnosti.

Za Motorolu Google zaplatí celkově 12,5 miliardy USD a důležitou roli zde určitě hrálo i více než 17 000 nejrůznějších patentů, které rovněž získává. Právě patenty na nejrůznější komunikační funkce a technologie hrály v posledních měsících důležitou roli v řadě soudních sporů a Google by si tak měl vylepšit svoji výchozí pozici v ochraně operačního systému Android a možnosti vyjednávání s dalšími společnostmi (jako Apple, Oracle nebo Microsoft).

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse