Na trh by se měly dostat další Chromebooky

3. 6. 2012 02:07    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnost Google prý s několika výrobci notebooků pracuje na nových modelech se systémem Google Chrome. Na trhu by se tak v blízké době mohlo objevit několik nových modelů v nižší i vyšší cenové kategorii.

Na trh by se měly dostat další Chromebooky

Jednou z novinek je i Samsung Series 5 Chromebook 550, který je podle ohlasů i přes přítomnost pomalejšího procesoru (Celeron na frekvenci 1,3 GHz) v mnoha ohledech rychlejší než počítače s Windows. Prodává se však za poměrně vysokou cenu 450 USD (9000 Kč), což jej v porovnání s "klasickými notebooky" znevýhodňuje. Jinak se však může tento Samsung pochlubit 12" displejem s rozlišením 1280 x 800 bodů, 4 GB RAM a 16 GB SSD.

Podle společnosti Google by se však měla situace postupem času zlepšovat a na trh by měly začít vstupovat i levnější modely. Jednou cestou ke snižování cen může být osazování méně výkonných komponent (typicky CPU nebo RAM), tímto způsobem bychom se však mohly dočkat podobných strojů, jako byla první generací Chromebooků. Ty ale za rychlost a výkon bohužel zrovna dvakrát chváleny nebyly.

Další metodou, která by mohla být ke sražení vysokých cen použita, by mohlo být částečné financování pomocí inzerce a reklam po vzoru společnosti Amazon a jejích čteček Kindle. Ty jsou totiž kromě běžné verze dostupné i v o něco levnější speciální verzi výměnou za zobrazování reklamy na spořiči obrazovky (když je přístroj vypnutý). Zatím však není jasné, jestli se Google touto cestou opravdu vydá.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse