Nvidia GRID - cloudové hraní pro PC, televize, notebooky, tablety a mobily

10. 6. 2012 01:04    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

Nvidia na konferenci E3 prezentovala služku Nvidia GRID, což je cloudová služba hraní her, jenž má umožnit uživatelům hrát nejnovější hry na různých zařízeních, včetně chytrých televizí, smartphonů, PC, notebooků či MacBooků.

Nvidia GRID - cloudové hraní pro PC, televize, notebooky, tablety a mobily

Podobné služby jsou již nabízeny například serverem OnLive, nicméně v případě OnLive běží hra na diskrétní grafické kartě a obraz ní je streamován do vašeho zařízení.

Nvidia však virtualizuje veškeré GPU služby skrze cloud, čímž dosahuje nejen lepšího využití výkonu, ale také nižší spotřeby. Například pokud bude chtít uživatel hrát méně náročnou hru, je uživateli přiděleno pouze tolik výkonu, kolik je ho opravdu potřeba.

Co je u hraní her velmi důležité je latence, ta se Nvidii podařila při kvalitním připojení k internetu snížit až na výborných 10 ms (znatelné zpoždění je až od 25+ ms) díky akceleraci skrze Nvidia grafické čipy.

Tato služba by měla být dostupná do konce roku na Smart TV od Samsungu a rovněž chytré televize od LG by měly tuto službu podporovat.

Zástupci Nvidie se však nezmínili a konkrétních hrách, které budou podporovány, ale očekávány jsou World of Warcraft a Bulletstorm.

Co se týče technických aspektů služby, je schopna krmit zařízení obrazem s maximálním rozlišením "jen" 1280 x 720, a proto tato služba nebude ideální pro herní nadšence.

Nicméně Nvidia GRID může nabídnout řešení pro hráče, kteří nemohou/ nechtějí měnit své grafické karty či notebooky. Další výhodou této služby může být cloudové ukládání pozice ve hře, kde můžete hrát na notebooku, poté vyrazíte ven a budete hrát od pozice, kde jste skončili na telefonu.

Zdroj: notebookreview.com

Krátké zprávy

Diskuse