Ceny HDD se vrátí na dřívější úroveň v roce 2014

12. 6. 2012 03:19    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

O tom, že se mechanické pevné disky v dohledné době vrátí na úroveň, na které byly přes ničivými asijskými záplavami, si můžeme podle všeho ještě nějakou dobu nechat zdát. Nestane se tak dřív než v roce 2014. Mohou za to dlouhodobé smlouvy mezi výrobci pevných disků a výrobci počítačů.

Ceny HDD se vrátí na dřívější úroveň v roce 2014

Ceny pevných disků po loňských záplavách v Thajsku stouply o desítky procent kvůli extrémnímu nedostatku zásob součástek i vyřazení výrobních zařízení. Podle dostupných informací se budou ceny pozvolna snižovat, na dřívější úroveň se však dostanou až v roce 2014. Zatímco před záplavami byla průměrná prodejní cena HDD zařízení 51 USD, v prvním čtvrtletí letošního roku to bylo 66 USD. Ve druhém čtvrtletí pak 65 USD. Prodeje pevných disků poklesly v prvním čtvrtletí roku 2012 o celých 29%. Produkce by se na svou původní úroveň měla dostat na konci letošního roku, kdy by měla poprvé za poslední dobu nabídka převýšit poptávku.

Bezprostřední snížení cen to však zatím znamenat nebude, protože výrobcům pevných disků se po záplavách podařilo uzavřít smlouvy za vyšší ceny, než byly před záplavami. Díky tomu získaly výrobci počítačů jistotu dodávek, za což si ovšem museli připlatit. Mezi tím navíc došlo také ke dvěma zásadním fůzím (Seagate + Samsung a Western Digital + Hitachi GST), díky čemuž mají výrobci HDD lepší vyjednávací pozici a mohou v kratším horizontu podržet vyšší ceny. Jen pro úplnost uveďme, že tyto dvě skupiny ovládají 85% trhu s pevnými disky.

Zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse