Microsoft uvádí vlastní tablety Surface s Windows 8

20. 6. 2012 05:01    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnost Microsoft je známá spíše jako výrobce softwaru, přesto však čas od času zabrousí i jinam (viz. klávesnice a myši nebo XBox). Nyní to Microsoft zkouší znovu a nutno hned na úvod podotknout, že jeho nový tablet nazvaný Surface nevypadá vůbec špatně. Konkurence by se rozhodně měla mít na pozoru.

Microsoft uvádí vlastní tablety Surface s Windows 8

Surface, to je nový tablet společnosti Microsoft s operačním systémem Windows 8, který by měl být přímou konkurencí iPADu i tabletům s Androidem. Kromě Windows 8 bude mezi další klíčové vlastnosti patřit 10,6" displej, vestavěný stojánek nebo možnost magneticky připojit klávesnici s touchpadem, jež bude zároveň sloužit jako ochranný kryt. Díky stojánku a klávesnici bude možné tablet využívat jako klasický notebook, na což řada uživatelů jistě uslyší, protože právě to je častou výtkou směřovanou ke dnešním tabletům.

Microsoft Surface bude dostupný ve dvou variantách. První, a zároveň také levnější, varianta bude dodávána se systémem Windows RT. Na úhlopříčce 10,6 palců nabídne displej s HD rozlišením (1366 x 768 bodů). Tento model bude mít integrovánu baterii o kapacitě 31,5 Wh, jeho tloušťka bude mít 9,3 mm, váha bude 676 g a dostupný bude se 32 nebo 64 GB paměti.

Druhá varianta nabídne plnohodnotná Windows 8 Pro, procesor Intel Core i5 (Ivy Bridge) a displej s FullHD rozlišením 1920 x 1080 bodů. Lepší bude však i její další výbava - uživatelé v tomto případě dostanou např. USB 3.0 port, mini Display port nebo větší baterii (42 Wh). Vnitřní paměť bude činit 64 nebo 128 GB. Přístroj však o něco naroste v rozměrech (tloušťka 13,5 mm) a hmotnosti (903 g).

Microsoft prozatím nezveřejnil informace o ceně a dostupnosti svých nových tabletů. Na trh by se však měly dostat spolu s uvedením Windows 8, pravděpodobně tedy někdy na podzim. Cena je ještě větším otazníkem, vzhledem k provedení i výbavě tabletů se však všeobecně očekává, že se nebude jednat o nejlevnější záležitost.

Zdroj: blog.laptopmag.com, www.microsoft.com

Krátké zprávy

Diskuse