Mozilla svůj mobilní OS přejmenovala na Firefox OS

3. 7. 2012 00:33    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Vývoj operačního systému pro chytré telefony, který by měl vycházet z populárního internetového prohlížeče Firefox, oznámila společnost Mozilla již dříve. Nyní se jej ale rozhodla přejmenovat a z dřívějšího nepříliš logicky znějícího označení 'Boot to Gecko' se zrodil 'Firefox OS'.

Mozilla svůj mobilní OS přejmenovala na Firefox OS

Toto nově vzniklé označení může evokovat jistou podobnost se systémem Chrome OS od Googlu. Na rozdíl od druhého zmiňovaného systému se však v případě systému od Mozilly jedná skutečně o systém určený pouze pro smartphony. Společné ale mají to, že jsou založeny na webových technologiích, ačkoli některé činnosti mohou probíhat i off-line.

Samotný operační systém je založený na Linuxu a obsahuje pouze základní prvky umožňující komunikaci hardwaru a softwaru. Vše ostatní má na starosti (grafický) engine Gecko, ze kterého vycházel i původní název platformy. Tento engine zajišťuje rozhraní pro práci s telefonními funkcemi, hodiny, hudební přehrávač, prohlížeč apod. Ve své podstatě je však každý z těchto programů pouze specializovanou internetovou stránkou.

Kromě změny názvu ohlásila Mozilla i spolupráci s dalšími partnery - společnostmi Alcatel a ZTE. S prodejem zařízení s tímto systémem počítají např. operátoři Deutsche Telekom, Sprint nebo Telefónica. Právě Telefónica by měla takového telefony nabídnout jako první - pravděpodobně v Brazílii začátkem roku 2013.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse