Apple vysvětlil, proč u svých zařízení zrušil certifikaci EPEAT

14. 7. 2012 03:06    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Společnost Apple odstranila u svých 39 různých produktů EPEAT certifikaci, která udávala, že tyto produkty byly v souladu s aktuálními vyhláškami týkajícími se dopadu na životní prostředí. Tímto krokem si zavřel dveře do řady (vládních) institucí, které nakupují pouze takto certifikované přístroje. Apple k tomuto kroku vedl nový MacBook Pro Retina, který kvůli svým vlastnostem certifikaci nemohl získat.

Apple vysvětlil, proč u svých zařízení zrušil certifikaci EPEAT

MacBook Pro Retina je totiž kvůli své jednolité konstrukci v podstatě neopravitelný (např. je v něm napevno umístěná baterie) a nerecyklovatelný. A právě kvůli tomu, že novinka nemůže získat EPEAT certifikaci, se společnost rozhodla tuto certifikaci odejmout i ze svých dalších výrobků, což se týká celkem 39 zařízení, mezi které spadají notebooky, počítače či monitory. Mobilních telefonů a tabletů se tento certifikát netýká.

Bohužel si tímto krokem Apple poměrně dost znepříjemnil situaci u řady velkých organizací a institucí. Apple produkty totiž měly své pevné místo nejen v nejrůznějších společnostech, ale také na úřadech či univerzitách, a řada z nich z různých důvodů preferuje či přímo vyžaduje nákup produktů s EPEAT certifikací. Celkově se ozývá hodně hlasů, které volají po tom, aby Apple certifikaci produktů obnovil. Jak na to zareaguje samotná společnost, která prohlašuje, že i tak její produkty splňují řadu dalších velmi přísných předpisů, ukáže až budoucnost.

Zdroj: dailytech.com

Krátké zprávy

Diskuse