Externí D/A převodník ASUS Xonar Essence One Plus Edition nabídne osminásobné převzorkování

25. 7. 2012 20:09    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

ASUS představil externí D/A převodník a sluchátkový zesilovač Xonar Essence One Plus Edition, který je nástupcem modelu Xonar Essence One. Jako jediný ve své třídě nabídne osminásobné převzorkování. Novinka v základním balení přidává sadu šesti prověřených vyměnitelných operačních zesilovačů, s nimiž si uživatelé mohou vyladit zvuk dle svých představ.

Externí D/A převodník ASUS Xonar Essence One Plus Edition nabídne osminásobné převzorkování

Operační zesilovače plní ve zvukových zařízeních důležitou roli - zesilují analogové signály a mají zásadní vliv na charakteristiku a barvu tónu. Audiofilové se často pomocí výměny operačních zesilovačů snaží vyladit výkon a zvukové podání. Původní Xonar Essence One podporoval výměnu hned jedenácti operačních zesilovačů. Odborníci divize Xonar vybrali z více než stovky různých operačních zesilovačů šestici zesilovačů, které přibalili k zařízení Xonar Essence One Plus Edition - prvnímu externímu USB D/A převodníku s přibalenou sadou vyměnitelných operačních zesilovačů. S pomocí původních operačních zesilovačů Texas Instruments TI-NE5532 v kombinaci se čtyřmi Texas Instruments TI-OPA2132PA a dvěma NS-LM4562NA lze u této speciální edice dosáhnout pěti nastavení charakteristiky zvuku. Sada navíc obsahuje IC svorku, šroubovák a příručku k výměně operačních zesilovačů, v níž uživatelé najdou také rady od odborníků divize Xonar. Sadu lze použít i s ostatními zařízeními Xonar, včetně zvukových karet Xonar Essence ST/STX, Xonar Xense a Xonar DS/DSX.

Xonar Essence One Plus Edition využívá 32bitové osminásobné symetrické převzorkování, jehož výsledkem je bezztrátový zvuk ve vysokém rozlišení. Integrovaný sluchátkový zesilovač si poradí i s 600ohmovými sluchátky. Zvukový výstup zařízení Xonar Essence One Plus Edition nabízí SNR s hodnotou 120 dB a eliminuje nežádoucí rušení i zkreslení. Toho bylo možné dosáhnout díky technologii ASUS Hyper Grounding, která odděluje analogové signály od digitálních, zabraňuje elektromagnetickému rušení a zajišťuje čistotu zvuku.

Lineární uspořádání napájecích komponent snižuje napěťové ztráty, takže všechny součásti be mely mít dostatek energie a podávat maximální výkon. Přitom se podařilo snížit rušení a kolísání napětí způsobované vnějšími rušivými vlivy. ASUS u toho řešení použil kondenzátor WIMA. Mezi další technické speciality patří asynchronní datové přenosy snižující rušení nebo vyvážené konektory XLR umožňující připojení profesionálního zvukového vybavení.

Zařízení lze s notebookem propojit pomocí USB 2.0 a jeho doporučená koncová cena bude 12.990,- Kč s DPH.

Krátké zprávy

Diskuse