Technologie NFC má bezpečnostní nedostatky

29. 7. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

Na bezpečností rizika spojená s používáním technologie NFC, která se stála rychleji rozšiřuje do chytrých mobilních telefonů i dalších zařízení, upozornil jeden z účastníků konference Black Hat konané v Las Vegas. Tomu se podařilo 'nabourat' nejen do telefonu Nexus S od Samsungu, ale i do Nokie N9.

Technologie NFC má bezpečnostní nedostatky

A protože se jednalo o přístroje se dvěma odlišnými platformami, nedá se říci, že by se jednalo o chybu pouze některého z mobilních systémů. NFC je rozšiřující se standard pro bezdrátovou komunikaci na velmi krátké vzdálenosti, který nabízí řadu možných využití (od mobilních plateb přes připojování příslušenství až po vyměňování multimediálního obsahu).

Charlie Miller se svým vlastním přístrojem na konferenci Black Hat ale ukázal, že i tato technologie nese určitá bezpečností rizika. Ačkoli je zřejmé, že se obě zařízení musejí přiblížit na velmi krátkou vzdálenost. Jeho experimentování prý trvalo devět měsíců, za následek ale mělo potenciálně až zničení telefonu nebo stažení všech souborů z jeho paměti.

Samotný Miller ale prohlásil, že výsledky své práce zveřejní, aby mohly napomoci s laděním a testováním dalších přístrojů.

Zdroj: computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse