Nízkorozpočtové OLPC dostane dotykový displej

31. 7. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

O levném notebooku OLPC XO Laptop, které si klade za cíl dostat co nejvíce počítačů mezi děti v rozvojových zemích, pravděpodobně slyšela již většina z vás. Nyní tento cenově dostupný počítač s cenou zhruba 100 USD, který je distribuován jako učební pomůcka např. do zemí Afriky a jižní Ameriky, dostane i dotykový displej.

Nízkorozpočtové OLPC dostane dotykový displej

Konstrukčně bude dotyková novinka z velké části vycházet ze staršího modelu XO-1.75 s tím, že hlavní změnou bude skutečně pouze přidaná dotyková vrstva na jeho displeji. O dotykovém rozšíření tohoto modelu se hovoří již téměř dva roky, k vidění již byly dokonce i některé prototypy, až nyní se však tato idea blíží uskutečnění.

Hardware pro snímání dotyků poskytne společnost Neonode, se kterou již byla podepsána smlouva. Displej bude reagovat na dotyky prstů i pera a k osvětlení by měl využívat okolního světla, díky čemuž by mohl být poměrně energeticky úsporný. Zakomponování dotykového displeje si vyžádá i určité úpravy v operačním systému, který je založený na Linuxu, a o jehož rozvoj se starají především dobrovolní programátoři.

Kromě inovovaného notebooku s dotykovým displejem OLPC chystá dokonce i osmipalcový tablet založený na platformě ARM, který se měl již prodávat, nakonec by však mohl být dostupný až někdy koncem roku.
Jen pro zajímavost si uveďme, že se XO notebooky neziskové organizace OLPC doposud dostali do rukou zhruba 2,4 milionu dětí, kterým slouží převážně jako učební pomůcky.

Verze s dotykovým displejem bude podle všeho nepatrně dražší než klasická verze. Zatím však není ani známo, kdy přesně bude možné tento neobvyklý notebook začít dodávat.

Zdroj: www.computerworld.com

Krátké zprávy

Diskuse