Windows 8 jsou dokončeny a jdou do výroby

1. 8. 2012 19:59    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Viktor Péder

Společnost Microsoft oznámila, že dokončila vývoj operačního systému Windows 8, který se tak ocitl ve fázi RTM (Release To Manufacturing) a předala ho hardwarovým partnerům. Ti připraví zařízení s předinstalovaným operačním systémem Windows 8 pro širokou veřejnost, s plánovaným uvedením na trh 26. října 2012.

Windows 8 jsou dokončeny a jdou do výroby

Verzí RTM tak byl ukončen vývoj a testování, kterému napomohla i zpětná vazba od vývojářů a technických nadšenců, kteří si zkušební verze Windows 8 stahovali od loňského září až doposud. Výrobci počítačů, počítačových komponent a softwaru zároveň zahájili finální přípravy svých produktů na příchod nové generace Windows.

Počínaje 26. říjnem, si dosavadní uživatelé systémů Windows budou moci své zařízení upgradovat na Windows 8 za 29,99 EUR a ti zákazníci, kteří si zakoupili nebo zakoupí počítač s Windows 7 od 2. června 2012 do 31. ledna 2013, budou moci od 26. října 2012 využít nabídky aktualizace na Windows 8 Pro za 14,99 EUR. Ti, kdo si chtějí vyzkoušet předběžnou zkušební verzi ještě před vydáním, si mohou stáhnout Windows 8 Release Preview na adrese http://preview.windows.com.

Vybraní vývojáři, IT profesionálové a partneři se k RTM verzi systému Windows 8 dostanou v průběhu srpna. Vývojáři nových aplikací pro Windows 8 si budou moci finální verzi systému stahovat od 15. srpna prostřednictvím Microsoft Developer Network. IT profesionálové testující systém Windows 8 v organizacích si budou moci finální verzi stahovat od téhož dne prostřednictvím portálu TechNet.

Zákazníci využívající Microsoft Software Assurance pro systém Windows si budou moci stáhnout edici Windows 8 Enterprise od 16. srpna prostřednictvím multilicenčního portálu Volume Licence Service Center a začít s implementací a osvojováním systému ve svých organizacích. Ve stejný den budou mít k systému Windows 8 přístup členové sítě Microsoft Partner Network. Partneři s aktivním předplatným Microsoft Action Pack budou mít k systému přístup od 20. srpna. Multilicenční zákazníci nevyužívající Software Assurance si budou moci zakoupit upgrade na systém Windows 8 od 1. září prostřednictvím multilicenčních prodejců.

Vývojáři aplikací naleznou všechny nástroje a zdroje (včetně finální verze programu Visual Studio 2012) potřebné k návrhu, vývoji a publikování bezplatných i placených aplikací na Windows Store na portálu Windows Dev Center. Zatímco všechny aplikace publikované ve Windows Store zkušebních verzí Windows 8 byly zdarma, ve verzi RTM již mohou být některé aplikace zpoplatněny.

Krátké zprávy

Diskuse