Společnost Synaptics připravuje nástupce touchpadu, nazvala jej ForcePad

22. 8. 2012 10:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

S touchpady se u přenosných počítačů setkáváme již téměř 20 let, a ačkoli prošly řadou dílčích proměn, dá se říci, že stále pracují na stejném principu. Jeden z největších výrobců touchpadů, společnost Synaptics, nyní pracuje na nástupci tohoto ovládacího prvku, se kterým se setkáváme u drtivé většiny notebooků.

Společnost Synaptics připravuje nástupce touchpadu, nazvala jej ForcePad

ForcePad, jak se bude nová generace touchpadů nazývat, vypadá na první pohled jako tzv. clickpad, tedy touchpad s vestavěnými tlačítky. Na rozdíl od něho však neobsahuje žádný "klikací" mechanismus, který je nahrazen schopností reagovat na dotyk. Celá ploška je tedy dotyková, je schopná registrovat až pět dotyků současně a navíc u každého z nich vyhodnocovat také sílu stisku (až 1000 gramů).

Vedle známých a dnes běžně používaných funkcí a gest bude možné za patřičné podpory softwaru nabídnout řadu nových vlastností, mezi které patří možnost zrychlit či zpomalit skrolování v závislosti na síle vašeho stisku, možnost v závislosti na síle stisku ovlivnit rychlost přetáčení videa (hudby, atd.), možnost malovat různě silné čáry nebo klikat kamkoli na obrazovku (bez tzv. mrtvých bodů).

To jsou však pouze některé z možných využití vlastností ForcePadu, další budou záviset zejména na schopnostech a nápaditosti programátorů, kteří je budou muset do svých programů zahrnout. Synaptics však na softwaru spolupracuje také s Microsoftem, takže řada těchto možností by se měla stát běžnou součástí operačního systému Windows (8).

Pokud vše bude fungovat tak, jak by mělo (a ForcePad se dokáže prosadit), zbavíme se tím jednou pro vždy jednoho zásadního neduhu, který je s touchpady spojován - totiž, že se touchpad a jeho tlačítka chovají na každém notebooku jinak. Napomáhat by tomu měl také vestavěný systém pro automatickou kalibraci.

S prvními notebooky vybavenými ForcePady bychom se měli setkat v příštím roce.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse