Nový standard Tunneled Direct Link Setup vylepší streamování multimédií

28. 8. 2012 11:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: František Doupal

TDLS (Tunneled Direct Link Setup) je nový standard, který umožní skrze Wi-Fi sestavit přímé připojení mezi dvěma přístroji, a dosáhnout tak lepší optimalizace datových přenosů, než kdyby komunikace probíhala přes 'běžné' Wi-Fi. Stejně jako za řadou dalších podobných komunikačních standardů stojí i za TDLS WiFi Alliance, která již nyní nabízí možnost si jej certifikovat.

Nový standard Tunneled Direct Link Setup vylepší streamování multimédií

TDLS nabídne oproti obyčejné komunikaci skrze běžnou Wi-Fi síť několik výhod. Jako první je zmiňována zejména lepší optimalizace datového přenosu, což by mělo ve výsledku znamenat lepší výsledky při streamování multimédií i na silně vytížených sítích, což bude jednou z hlavních úloh. TDLS je schopno navázat vlastní pevné spojení přes dostupnou síť a dokáže přímo využívat také tzv. Wi-Fi Direct připojení.

Zaručeno by také mělo být, že propojená zařízení budou využívat vždy nejlepší dostupné připojení. Totéž platí i o zabezpečení - takovýto přenos bude vždy využívat nejsilnější dostupné šifrování, které budou podporovat oba přístroje. Vše bude navíc u kompatibilních zařízení probíhat zcela automaticky bez jakéhokoli zásahu uživatele.

TDLS je standard pro tzv. klientské (koncové) přístroje, tedy např. telefony, tablety, notebooky, televizory či kapesní konzole a bude tak fungovat i ve Wi-Fi sítích se standardními (současnými) přístupovými body. TDLS si již nyní certifikovalo několik významných výrobců Wi-Fi hardwaru, mezi které patří Broadcomm, Marvell, Ralink či Realtek. První zařízení s podporou nového standardu na sebe tak zřejmě nenechají dlouho čekat.

Zdroj: engadget.com

Krátké zprávy

Diskuse