WD chystá pevné disky s velkou kapacitou plněné héliem

17. 9. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jiří Vaněk

V současnosti hélium používáme především pro plnění balónků, Western Digital jej však chce od roku 2013 začít používat při výrobě pevných disků, což má umožnit výrobu disků s větší kapacitou.

WD chystá pevné disky s velkou kapacitou plněné héliem

Dceřiná společnost WD Hitachi Global Storage Technologies (HGST), kterou WD zakoupila loni za 4,3 miliardy dolarů, přišla s návrhem plnit disky héliem na místo vzduchu. Hélium, díky své nižší hustotě, sníží tření ploten uvnitř disku, což povede k nižší spotřebě disku a také bude možné plotny disku k sobě více přiblížit a tím jich do disku natěsnat více. Další výhodou hélia je vyšší teplotní vodivost, jenž by měla usnadnit chlazení disků.

Testy provedené HGST ukazují až dvaceti tří procentní pokles spotřeby disků plněných héliem oproti identických disků se vzduchem, čtyřiceti pěti procentní zlepšení poměru spotřeby a kapacity watt/TB a také provozní teplota disků s héliem je o 4°C nižší.

Vývoj trval 6 let, než tato technologie byla připravena pro komerční nasazení. Přestože se disky s héliem mají objevit již příští rok, mezi běžné uživatele se ještě nějakou dobu nedostanou, první disky budou určeny primárně pro serverové a firemní nasazení.

Zdroj: electronista.com

Krátké zprávy

Diskuse