Samsung uvádí nový nízkospotřebový procesor se čtyřmi jádry

21. 11. 2012 11:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Vaněk

Samsung v únoru uvede nový procesor pro telefony, tablety, počítače a další mobilní zařízení. Někteří lidé popisují nový čip jako 8 jádrový procesor a je to téměř pravda.

Novinka prý disponuje výkonem high-end quad-core ARM čipu, s velmi nízkou spotřebu. To proto, že bude nový čtyřjádrový procesor ARM Cortex-A15 uspořádáný v big.LITTLE konfiguraci s čtyřjádrovým Cortex-A7.

Big.LITTLE ARM čipů je konfigurace, která umožňuje spojit do páru jádro s nízkou spotřebou a čip s vysokým výkonem. Pokud je telefon nebo tablet nečinný, nebo pokud provádí pouze základní úkoly, můžou se jádra s vysokým výkonem přepnout na úsporné jádra.

Nejvýkonnější procesor, který nyní Samsung používá, je dvoujádrový Exynos 5250, který je založený na architektuře ARM Cortex-A15. Tento čip se nachází v Samsungu Chromebook, jež stojí 249 dolarů (4900Kč), a v tabletu Google Nexus 10, který se dá koupit za 399 dolarů (7900Kč).

Podle EE Times Samsung představí svůj nový quad-core procesor na konferenci v únoru.

Čip bude založen na 28nm výrobní technologii. Jádra procesoru Cortex-A15 poběží na taktu 1,8 GHz a bude mít 2MB L2 cache. V Cortex-A7 budou jádra pracovat na frekvenci až 1,2 GHz.

I když Samsung předvede nový procesor v únoru, pravděpodobně ho uvidíme v produktech až v průběhu roku, stejně jako tomu bylo, když Samsung představil Exynos 5250. Trvalo téměř celý rok, než se začal čip skutečně prodávat.

Zdroj: liliputing.com

Krátké zprávy

Diskuse