Expert na ergonomii: 'Windows 8 jsou slabé na tabletech a hrozné na počítačích'

26. 11. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Jan Konvalina

Nelíbí se vám nový systém dlaždic ve Windows 8? Nejste rozhodně jediní. Jakob Nielsen, expert na ergonomii provedl malý experiment použitelnosti Windows 8 tím, že vzal tucet zkušených uživatelů klasické plochy z Windows 7 a posadil je před počítač s novým operačním systémem a Tablet Surface s Windows RT. Závěry jsou jednoznačné, živé dlaždice můžou být možná hezké, ale dobře použitelné rozhodně nejsou.

Dále v kritice pokračuje,"Hlavní uživatelské rozhraní omezuje uživatele na jedno jediné okno, takže by se měl systém přejmenovat na Microsoft Window". "Tohle může dobře fungovat na mobilních zařízeních, ale nemůže fungovat na klasických počítačích". Dále je podle Nielsena velká chyba v samotných dlaždicích, které kvůli modernímu a živému "flat" designu neposkytují žádná vizuální vodítka, kde má uživatel kliknout a díky velkým obrázkům mají dlaždice malou informační hustotu.

Nielsen očekává, že Windows 9 ještě zlepší používání na mobilních zařízeních, ale bojí se, že klasický uživatel počítače může mít smůlu, pokud Microsoft bude prosazovat filozofii jednoho operačního systému na vše. Microsoft nyní jakoby hodil starou uživatelskou základnu přes palubu s operačním systémem, který vlastně odstraňuje výhody výkonného počítače pro efektivní práci.

Nezbývá než doufat, že v příští verzi dostane uživatel větší možnost volby.

Zdroj: Laptopmag

Krátké zprávy

Diskuse