Dell brzy vydá ultrabook XPS 13 s Ubuntu Linuxem

29. 11. 2012 09:00    Rubrika: Krátké zprávy    Autor: Josef Vaněk

Již v létě byl spuštěn projekt Sputnik, který testoval operační systém Ubuntu na ultrabooku XPS 13. Nyní manažer projektu Sputnik uvedl, že Dell je připraven uvést ultrabook založený na tomto experimentu. Projekt je určen uživatelům, kteří jsou zvyklí na Linux a nechtějí si kupovat notebook s předinstalovanými Windows.

Dell brzy vydá ultrabook XPS 13 s Ubuntu Linuxem

V současné době není nic složitého koupit si notebook s Windows a doma si ho přeinstalovat na Ubuntu, ale když notebook je již ve výrobě předurčen k operačnímu systému Windows, je tu šance, že bude mít problémy s kompatibilitou harwaru. Doufejme, že Dell bude mít nějaké centrum podpory pro notebooky, které bude prodávat s OS Ubuntu.

Dell XPS 13 je model, který byl použit na testování. Váží téměř 1,4kg, jeho úhlopříčka je 13,3 palce, rozlišení monitoru je 1366x768 pixelů, obsahuje procesorem architektury sandy bridge a SSD disk. Jeho základní cena s předinstalovanými Windows se pohybuje okolo 19 000 korun.

Bohužel cena notebooku Sputnik je zatím neznámá, očekává se, že notebooky s Ubuntu se budou prodávat z počátku pouze v USA.

Krátké zprávy

Diskuse